GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE (GLEC) MEETING AGENDA

Day 1: December 6, 2023 1:30 PM – 4:00 PM (Eastern Time)

Toronto Metropolitan University Conference Room POD-250

(Use the Jorgenson building entrance at 380 Victoria Street)

MS Teams Click here to join the meeting

Time (Eastern)	DAY 1: December 6, 2023	Speakers
12:30 – 1:30 PM (1 hour)	Registration	
1:30 – 1:35 PM (5mins)	GLEC Co-Chairs' Welcome Remarks and Introductions	Véronique Hiriart-Baer (ECCC) Teresa Seidel (EPA)
1:35 – 1:40 PM	Business Items	Chris Korleski (EPA)
(5mins)	 Approval of June 2023 GLEC Meeting Summary Approval of December 2023 GLEC Meeting Agenda 	
1:40 – 2:10 PM	Annex 1 Areas of Concern	
(30mins)	 Annex Co-Leads to discuss recent successes and planned efforts to advance the restoration of water quality and ecosystem health in Great Lakes Areas of Concern. 	Kate Taillon (ECCC) Andrea Schaller (EPA)
2:10 – 2:35 PM	Annex 2 Lakewide Management	Sean Backus (ECCC)
(25mins)	 Annex Co-leads to discuss Lakewide Management deliverables and provide an overview of the Lake Ontario Lakewide Action and Management Plan (LAMP). 	Christopher Korleski / Rick Balla (EPA)
2:35 – 3:05 PM (30mins)	BREAK	
3:05 – 3:15 PM	Annex 3 Chemicals of Mutual Concern (CMC)	Steve Clement (ECCC)
(10mins)	 Canada and the U.S. to provide updates on key deliverables, including the screening of the CMC nominations for Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, Sulphates, and Lead, the resubmission of Radionuclides, and the receipt of the recently submitted nomination for Microplastics. 	Christopher Korleski (EPA)
3:15 – 3:55 PM	Annex 4 Nutrients	
(40mins)	 Annex Co-Leads to discuss the final recommendation in relation to the review of Lake Ontario Nutrient targets, and to provide an update on an evaluation of progress on achieving Lake Erie Nutrient targets. 	Steve Clement (ECCC) Santina Wortman (EPA)

3:55 – 4:00 PM	Closing Remarks	Véronique Hiriart-Baer (ECCC)
(5mins)		Teresa Seidel (EPA)

GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE (GLEC) MEETING AGENDA

Day 2: December 7, 2023 9:45 AM – 12:00 PM (Eastern Time)

Toronto Metropolitan University Conference Room POD-250

(Use the Jorgenson building entrance at 380 Victoria Street)

MS Teams Click here to join the meeting

Time (Eastern)	DAY 2: December 7, 2023	Speakers
9:15 – 9:30 AM (15mins)	Registration	
9:30 – 9:35 AM (5mins)	GLEC Co-Chairs' Welcome	Véronique Hiriart-Baer (ECCC) Teresa Seidel (EPA)
9:35 – 10:15 AM (40mins)	 Annex 10 Science, State of the Great Lakes (SOGL) SOGL leads to discuss the recommended 2025 SOGL indicator enhancements for GLEC review. 	Nancy Stadler-Salt (ECCC) Matt Pawlowski / Elizabeth Hinchey (EPA)
10:15 – 10:30 AM (15mins)	 International Joint Commission's (IJC) 2023 Triennial Assessment of Progress (TAP) Report The IJC to provide an overview and discuss their recently released TAP Report. 	Lance Yohe (IJC)
10:30 – 10:45 AM (15mins)	BREAK	
10:45 – 11:00 AM (15mins)	 Discussion related to Annex Issue Notes An opportunity for GLEC Members and Observers to ask questions or comment on the Annex-specific issue notes included in the GLEC Participants' Binder. 	Teresa Seidel (EPA)
11:00 – 11:50 AM (50mins)	 GLEC Member Updates, Commission Comments, Observer Comments Roundtable for GLEC Members, Observers, and Commissions that have given advance notice to provide updates and comments will be given priority to speak. If time permits, the Secretariat will open the lines for those that request to provide comments/updates during the meeting. 	GLEC Members, Commissions, and Observers
11:50 AM – 12:00 PM (10mins)	Closing Remarks	Véronique Hiriart-Baer (ECCC) Teresa Seidel (EPA)