# GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE (GLEC) MEETING AGENDA June 13-14, 2023 – Chicago, USA

Location: US EPA Region 5 - Ralph H. Metcalfe Federal Building

77 West Jackson Blvd., Chicago, IL 60604

Meeting Room: 12<sup>th</sup> Floor – Lake Michigan Room

Visitors/attendees will go through security screening (similar to an airport) upon entering the building. More information on visiting EPA Region 5 here: https://www.epa.gov/aboutepa/visiting-epas-region-5-office-chicago

## Day 1 – June 13, 2023 1:00 PM – 4:30 PM (Central Time)

#### Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting Meeting ID: 289 222 800 975

Passcode: CvHAN3

Download Teams | Join on the web

#### Or call in (audio only)

+1 312-667-5632,,466360829# United States, Chicago

Phone Conference ID: 466 360 829#

Find a local number

Time (Central)		Presenters
1:00 – 1:05 PM	GLEC Co-Chairs' Welcome	Chris Korleski (EPA)
(5mins)		Michael Goffin (ECCC)
1:05 – 1:25 PM	GLEC Member Introductions	GLEC Members
(20mins)		
1:25 – 1:35 PM	GLEC Co-Chairs' Remarks	Chris Korleski (EPA)
(10mins)		Michael Goffin (ECCC)
1:35 – 1:45 PM	Business Items	Chris Korleski (EPA)
(10mins)	Draft December 2022 Meeting Summary.	
	Review of December 2022 Meeting Action Items.	
	Approval of Meeting Agenda.	
1:45 – 1:55 PM	An overview of the three-year management cycle of the 2012	Jamie Schardt (EPA)
(10mins)	United States – Canada Great Lakes Water Quality Agreement	Carla Torchia (ECCC)
	("the Agreement").	
	Questions and Answers	

	Introduction and highlights of efforts, actions, and future work under the Annexes of the Agreement  Annex Co-Leads will explain how they will be implementing their 2023-2025 Binational Priorities for Science and Actions with the Annex Subcommittees and how GLEC agencies can be involved. An opportunity for GLEC review and discussion of synergies, partnerships, and participation.	
1:55 – 2:15 PM (20mins)	Areas of Concern  Questions and Answers	Andrea Schaller (EPA) Kate Taillon (ECCC)
2:15 – 2:35 PM (20mins)	Lakewide Management  Questions and Answers	Chris Korleski Sean Backus
2:35 – 2:50 PM (15mins)	Break	
2:50 – 3:15 PM (25mins)	Chemicals of Mutual Concern  Annex Co-Leads, in addition, will discuss the phase 2 review of the PAH nomination, and their recommendation.  Questions and Answers	Ted Smith (EPA) Steve Clement (ECCC)
3:15 – 3:35 PM (20mins)	Nutrients  Questions and Answers	Santina Wortman (EPA) Steve Clement (ECCC)
3:35 – 3:45 PM (10mins)	Break	
3:45 – 4:05 PM (20mins)	Discharges from Vessels  Questions and Answers	Kirk Beckmann (USCG) Brianne Pozzobon (TC)
4:05 – 4:25 PM (20mins)	Aquatic Invasive Species  Questions and Answers	Aaron Woldt (USFWS) Hilary Oakman (DFO)
4:25 – 4:30 PM (5mins)	Closing Remarks	Chris Korleski (EPA) Michael Goffin (ECCC)

# **GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE (GLEC) MEETING AGENDA June 13-14, 2023**

# Day 2 – June 14, 2023 9:00 AM – 12:00 PM (Central Time)

### Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting Meeting ID: 239 937 261 296

Passcode: mFCwTp

Download Teams | Join on the web

## Or call in (audio only)

<u>+1 312-667-5632,,724999308#</u> United States, Chicago

Phone Conference ID: 724 999 308#

Find a local number

Time (Central)		Presenters
9:00 – 9:05 AM (5mins)	GLEC Co-Chairs' Welcome	Chris Korleski (EPA) Véronique Hiriart-Baer (ECCC)
	Introduction and highlights of efforts, actions and future work under the Annexes of the Agreement (continued from Day 1)	
	Annex Co-Leads will explain how they will be implementing their Binational Priorities for Science and Actions with the Annex Subcommittees and how GLEC agencies can be involved. An opportunity for GLEC review and discussion of synergies, partnerships, and participation.	
9:05 – 9:25 AM (20mins)	Habitat and Species	Lori Nordstrom (USFWS) Sean Backus (ECCC)
	Questions and Answers	
9:25 – 9:45 AM (20mins)	Groundwater	Howard Reeves (USGS) Jim Roy (ECCC)
	Questions and Answers	
9:45 – 10:00 AM (15mins)	Break	
10:00 – 10:20 AM (20mins)	Climate Change Impacts	Jennifer Day (NOAA) Shaffina Kassam (ECCC)
	Questions and Answers	

10:20 – 10:45 AM (25mins)	Science  In addition, the launch of the State of the Great Lakes 2025 reporting cycle and sub-indicator improvements will be discussed with an opportunity for GLEC review and feedback.  Questions and Answers	Elizabeth Hinchey (EPA) Ram Yerubandi (ECCC)
<b>10:45 – 10:55 AM</b> (10mins)	Break	
10:55 – 11:50 AM	GLEC Member Updates, Commission Comments, and Observer	GLEC Members,
(55mins)	Comments	Commissions, and
		Observers
	Roundtable for GLEC Members, Commissions, and Observers that	
	have given advance notice to provide updates and comments will	
	be given priority to speak. If time permits, the Secretariat will open	
	the lines for those that request to provide comments/updates during the meeting.	
11:50 AM – 12:00	Closing Remarks – Review of Action Items and Next Meeting	Chris Korleski (EPA)
PM	Closing Remarks Review of Action Remark Wick Miceting	Véronique Hiriart-Baer
(10mins)		(ECCC)