GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE MEETING AGENDA

Ralph Metcalfe Federal Building – Room 331 77 West Jackson Boulevard Chicago, IL 60604

Webinar: https://attendee.gotowebinar.com/register/1561930324541406467

Participant Dial-In Number: (833) 458-6299 International Dial-In Number: (918) 398-4873

Conference ID: 5496457

	DAY 1: JUNE 6, 2018	
12:30 – 1:00 CT	Registration	
30 mins		
1:00 - 1:10	Welcoming Remarks and Introductions	T. Hyde
10 mins		M. Goffin
1:10 - 1:20	Business Items	T. Hyde
10 mins	Approval of the meeting agenda	M. Goffin
	Recap of December 2017 GLEC meeting action items	
1:20 – 1:55	Areas of Concern (Annex 1)	M. Tuchman
35 mins	Marc Tuchman to discuss progress towards restoration efforts and provide an update on the status of Rochester Embayment U.S. Area of Concern (AOC); and Jon Gee to discuss restoration efforts of fish populations and aquatic habitat in the Toronto Region AOC.	J. Gee
	Lakewide Management (Annex 2)	
1:55 – 2:05	Lakewide Management Annex Co-Leads to provide updates for each	J. Schardt
10 mins	of the Lakewide Action and Management Plans (LAMPs), and discuss the work being undertaken to provide an overall assessment of the state of the nearshore waters of the Great Lakes.	J. Marsden
2:05 – 2:25	Michigan Department of Natural Resources (MDNR) will speak to	R. Hobrla
20 min	efforts to improve fish habitat in the Lake Huron watershed through the Saginaw Bay Reef Restoration project.	
2:25 – 2:45	Parks Canada will provide an overview of the Lake Superior National	Nadine Crookes
20 min	Marine Conservation Area (NMCA) and discuss its significance to efforts under the Lake Superior Lakewide Action Management Plan (LAMP).	Stephen Dicks
2:45 – 3:00	Break	
15 mins		
3:00 – 3:45	Chemicals of Mutual Concern (Annex 3)	T. Martig
45 mins	Annex Co-Leads will discuss and seek input on: the release of the next two Chemicals of Mutual Concern (CMCs) strategies for Hg and PBDE; the binational criteria for evaluating chemicals nominated as CMCs; and recommendations for improvements to the process for CMC designation and strategy development going forward.	T. Mitchell

3:45 – 4:25	Nutrients (Annex 4)	T. Hyde
35 mins	Annex Co-Leads to discuss and seek input on the proposed plans for reporting progress on the implementation of the Lake Erie domestic action plans.	S. Humphrey
4:25 – 4:45 20 mins	International Joint Commission (IJC) Triennial Assessment of Progress (TAP) report GLEC Co-Chairs to discuss government responses to the TAP report.	T. Hyde M. Goffin
	Adjournment of Day One	

GREAT LAKES EXECUTIVE COMMITTEE MEETING AGENDA

Ralph Metcalfe Federal Building – Room 331 77 West Jackson Boulevard Chicago, IL 60604

Webinar: https://attendee.gotowebinar.com/register/2685738960268031235

Participant Dial-In Number: (833) 458-6299 International Dial-In Number: (918) 398-4873

Conference ID: 4058916

	DAY 2: JUNE 7, 2018	
8:30 – 8:35 CT	Welcome Back & Recap of Day One	T. Hyde
5 mins		M. Goffin
	Aquatic Invasive Species (Annex 6)	
8:35 – 8:40	Aquatic Invasive Species Annex Co-Leads to provide a highlight of	T. Turner
5 mins	Annex 6 activities and the relevance of the Brandon Road Lock and Dam project to the work of Annex.	G. Christie
8:40 - 9:00	The Army Corps of Engineers will discuss progress on the Brandon	Jeff Zuercher
20 mins	Road Lock and Dam project and the efforts to prevent the movement of aquatic nuisance species from the Mississippi River Basin to the Great Lakes Basin.	
9:00 – 9:20	Groundwater (Annex 8)	H. Reeves
20 mins	Annex Co-Leads will discuss activities involving the International Joint Commission groundwater/surface-water modeling workshop and the U.S. Geological Survey National Water Quality project and its relevance to the 2017-2019 Priorities for Science and Action.	D. Van Stempvoort
9:20 – 9:40	Climate Change Impacts (Annex 9)	S. Kassam
20 mins	Annex Co-Lead will discuss and seek input on the outcomes of three new efforts including: the identification of cross-annex research needs; the synthesis of vulnerability assessment approaches; and, the annual Great Lakes Climate Trends and Impact report.	
9:40 - 10:00	Science (Annex 10)	B. Hinchey-Malloy
20 mins	Beth Hinchey Malloy will discuss the latest findings on a Cooperative Science and Monitoring Initiative effort to assess diporeia and dreissenid mussel populations.	
10:00 - 10:10	Discussion of other Annexes	T. Hyde
10 mins	Briefing notes for Discharge from Vessels, Habitat and Species, and Science.	M. Goffin
10:10 - 10:25	Break	
10:25 – 10:35	2019 Great Lakes Public Forum	Secretariat
15 mins	Secretariat to discuss and seek input on plans for the 2019 Great Lakes Public Forum.	
10:35 – 11:15	News from Members	GLEC Members
40 mins		

	Opportunity for GLEC members to share recent developments and activities.	
11:15 – 11:30	Comments from Commissions	Commissions
15 mins	Opportunity for Commissions to share recent developments and activities.	
11:30- 11:50	Comments from Observers	Observers
20 mins	Opportunity for GLEC observers to share news and comments.	
11:50 – 12:00	Meeting Wrap Up	T. Hyde
10 mins	Review meeting action items and considerations for the December 2018 GLEC meeting in Toronto.	M. Goffin